Presentaties over de Nederlandse ruimtevaartsector

Presentaties over de Nederlandse ruimtevaartsector

30 september 2024, 13:30 - 17:00

Locatie: ESA/ESTEC Noordwijk

13.30 – 14.00 uur: Philippe Schoonejans (ESA)
Europese Robotarm voor ISS (ERA) – een verhaal van doorzettingsvermogen

De ERA is gebouwd door Airbus NL en het grootste Nederlandse ruimtevaartproject tot nu toe en van de langstlopende ESA-projecten ooit. Het project is gestart in de jaren tachtig en negentig en heeft vele tegenslagen overwonnen. Welke kennis op het gebied van ruimterobots heeft ERA ons opgeleverd?

14.00 – 14.30 uur: Rob van Hassel (Airbus)
Zonnepanelen op Orion

Airbus Netherlands B.V. heeft de zonnepanelen voor het eerste Orion-ruimtevaartuig ontworpen en gebouwd. De zware lanceerraket, de trans-lunaire/aarde injectie, de maansverduistering en niet te vergeten het menselijke aspect. Dit maakt dat aan deze zonnepalen buitengewone eisen worden gesteld. Hoe kunnen deze uitdagingen worden overwonnen?

14.30 – 15.00 uur: Chris Verhoeven (TU Delft)
Lunar Zebro: Rovers

Het Lunar Zebro-project wil eenvoudige, autonome zwermrobots bouwen die in staat zijn om zelfstandig een betrouwbare infrastructuur op te zetten voor navigatie en communicatie op het oppervlak van de maan en Mars, evenals in grotten en lavatunnels. Deze robots kunnen zichzelf ook repareren. Deze infrastructuur kan essentieel zijn voor het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie van astronauten en grotere rovers, en kan helpen bij het uitvoeren van grootschalige wetenschappelijke missies.

15.00 – 15.30 uur: Pauze

15.30 – 16.00 uur: Dimitri Stefoudi (Universiteit Leiden)
Juridische aspecten van maanverkenning

Wat zijn de juridische aspecten van de verkenning en exploitatie van de maan? Wat bepalen de huidige internationale verdragen en regelgeving, en welke uitdagingen zijn er? En welke overheden en private entiteiten tonen steeds meer interesse in het gebruik van maangrondstoffen?

16.00 – 16.30 uur: Layla van Ellen (TU Delft)
Extreme Architectuur: bouwen op Mars

Ruimtearchitectuur is het vakgebied dat zich bezighoudt met de uitdagingen van bouwen in extreme omgevingen op aarde en in de ruimte. Wat zijn de uitdagingen bij het bouwen voor de extreme en afgelegen omgeving van de planeet Mars? Om deze uitdagingen aan te pakken, is de gecombineerde inzet van in-situ bronnen en nieuwe biotechnologieën van cruciaal belang voor het bouwen van habitats op Mars.

16.30 – 17.00 uur: Wieger Wamelink (WUR)
Landbouw in de ruimte: voedsel kweken op Mars

Wat zijn de ontwikkelingen met betrekking tot het kweken van voedsel in de ruimte en wat hebben we – met behulp van experimenteel onderzoek – de afgelopen jaren ontdekt? Hoe zijn deze technieken niet alleen belangrijk voor toekomstige missies op aarde, maar kunnen ze ook bijdragen aan het revitaliseren van uitgeputte landbouwgronden op aarde?